Friday, January 22, 2010

Home » » GARMIN GPSMAP 60CSx

GARMIN GPSMAP 60CSx



Benda ni akan selalu ada dalam beg aku setiap masa.Selain untuk navigasi,pada aku,handheld ni penting untuk memudahkan kita membuat kerja-kerja ukur.Sebagai contoh,dari pengalaman aku yang tak seberapa ni,aku gunakan handheld ni,pertamanya untuk locate site.Keduanya pula ialah untuk locate secara lebih kurang kedudukan batu sempadan untuk aku mula buat kerja.

Untuk kedua-dua perkara diatas,terlebih dahulu aku akan convert koordinate (kepada PA yang menyediakan nilai koordinat dalam Cassini-S) kepada koordinat RSO.Handheld ni boleh kita setkan display coordinate tu ke dalam bentuk RSO.Berpandukan kepada nilai koordinat tu,cari je la,jalan kiri,jalan kanan,jalan depan dan jalan belakang.Cuma,dari segi accuracy koordinat tu adalah bergantung kepada beberapa faktor.Selalunya,pada yang telah aku lalui,kalau batu tak hilang atau tenggelam,mungkin berada dalam radius 5-10 meter dari tempat yg ditunjuk dalam GPS.Walaupun radius tu agak besar,tapi sekurang-kurangnya takde la kita dok raba-raba dan cucuk sana cucuk sini.Dengan radius 5-10 meter tu,pandai-pandai la guna skill sendiri untuk cari batu tu.

Lagi satu,handheld GPS ni juga penting dalam kerja-kerja pengukuran di kawasan hutan.Biasanya kerja-kerja pengukuran dihutan ni perlukan skill yang tinggi,samada skill pengukuran ataupun skill untuk hidup.Dulu pernah terjadi kes pekerja ukur hilang/sesat di Hutan Lojing,Kelantan,kira-kira hampir sebulan kalau tak silap aku.Disini,kegunaan handheld ni ialah kita boleh mark point permulaan,sebagai contoh point tapak khemah kita,ataupun tempat kita letak kereta sebagai point asas.Jadi,walaupun pengukuran dibuat berkilo-kilo kedalam hutan,untuk pulang,kita hanya perlu setkan navigasi ke point khemah atau tempat kita parking kereta tu dan follow petunjuk dari handheld dan Insyallah,takkan sesat.Janji bateri AA tu kene la ada.

Nota kaki : Walaupun adanya teknologi GPS,kaedah navigasi secara konvensional pun kena tahu jugakkan.

1 komen:

semarak api said...

Salam En.Arif. macamana cara untuk menukar kordinit Cassini ke RSO dengan menggunakan GPS Garmin ni?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...