Tuesday, August 3, 2010

Home » , » Tukar format .dwg ke format PDF

Tukar format .dwg ke format PDF

Assalamualaikum w.b.t....

Serius mula-mula aku tak tahu ada function ni dalam AutoCAD. Hahahaa...sangat tidak mengambil tahu. Dulu pernah buat tapi lupa. Kena makan kismis banyak-banyak lepas ni. Kebetulan pulak hari tu client TNB minta email drawing nak dalam format PDF. Tanya-tanya orang, ada yang cakap kena pakai software converter lain. Dalam dok sibuk-sibuk try tu, lupa pulak akan kewujudan incik Google ni.

Sekali, bila Google tu, ada la satu site ni ajar cara nak tukar format .dwg ke PDF. Kodek punya kodek, punya la senang rupanya dan jadi jugak akhirnya. Terima kasih incik Google. Tapi file drawing tu jadi besar sikit la.

Cara-caranya :

Kata la drawing ni ko nak tukar ke format PDF.

Klik kat "File" tu, pilih "Plot"

Dekat menu "Printer/Ploter" tu, kat bahagian "Name" tu, scroll sampai ko jumpa DWG to PDF.pc3
Pilih je yang tu, lepas pilih "Paper Size" yang mana ko nak, pilih dan buat "Plot Area" yang ko nak.
Lepas tu save je.


dan hasilnya.....
 Hasil yang telah di tukar kepada format PDF.

Ok, sekian sahaja, tata.....

4 komen:

Anonymous said...

salam..tumpang tanya..bagaimana pula dengan briscad?

Anonymous said...

salam tumpang tanya bagaimana pulak dr PDF file nak tukar kepada autocad drawing sekiranya kita dapat dr client yg file to PDF dan kita x der original copy fron the source.

Thanks

Anonymous said...

tanxs ye..
semoga ALLAH membalas jasa awak..

watikh yardy said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...