Wednesday, December 14, 2011

Home » , , » Membeli unit GPS, apa perlu di titik-beratkan?

Membeli unit GPS, apa perlu di titik-beratkan?

Assalamualaikum w.b.t....

Keperluan kepada unit GPS sekarang ini boleh dikatakan penting, paling kurang pun handheld GPS, atau unit GPS untuk navigasi seperti yang di gunapakai dalam kereta itu. Setiap jenis unit mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, namun dalam bidang ukur ini, apa yang paling di titik beratkan ialah mengenai accuracy dan ketepatan dalam memberikan maklumat geospatial seperti nilai kodinat X, Y dan Z.

Di pasaran, terdapat pelbagai unit GPS di jual, dengan harga dan kualiti yang berbeza. Ada yang sudah di bina-dalam terus di dalam talifon bimbit, sambungan luar, unit GPS kereta, unit GPS handheld, dan unit GPS beraccuracy tinggi. Oleh kerana terdapat pelbagai dan terlampau banyak jenis yang terdapat di pasaran, maka ntara yang saya rajin nak tulis ialah seperti di bawah ini. Penerangan adalah secara am, dimana saya cuba ulas pada kulitnya sahaja, dan bukan pada isinya : ) . Ini hanya yang saya pernah pakai sahaja, takut tersilap bagi maklumat je.
Pada gambar di atas ialah unit GPS jenis sambungan luar kepada talifon bimbit yang mempunyai capability menerima isyarat GPS, tetapi tidak mempunyai unir penerima isyarat yang di bina dalam talifon. Contoh yang saya ada ini ialah daripada jenama HOLUX dimana, dengan talifon Nokia 6120c yang sapa pakai ini, saya hanya perlu sambungkan HOLUX ini menggunakan sambungan Bluetooth, dan dihubungkan dengan aplikasi GPS data pada talifon. Ia juga boleh digunapakai dengan laptop dan lain-lain device yang mempunyai sumabungan Bluetooth, tetapi biasanya menggunakan Windows Mobile. Namun begitu, accuracy yang diberikan oleh unit GPS ini tidak memberangsangkan, mungkin untuk rujukan navigasi boleh digunapakai, dan perolehan data kepada kerja-kerja ukur yang tidak pentingkan accuracy seperti marking location site juga boleh digunapakai.



Gambar di atas pula ialah unit GPS handheld keluaran Garmin, iaitu jenis model 60csx. Pada pendapat saya, sekurang-kurangnya individu yang terlibat dalam bidang ukur ini perlu ada seketul unit GPS jenis handheld ini, untuk memudahkan kerja. Accuracy yang diberikan oleh unit jenis ini juga kadang-kala tidak menghampakan. Antara kelebihannya, unit ini boleh dimasukkan lot PDUK sebagai base map pada paparan, memudahkan kita untuk mengenalpasti site dan lain-lain.

Proses marking point atau route juga boleh dilakukan dan data-data point atau route yang di mark itu boleh di upload terus ke komputer, kepada beberapa software seperti Google Earth atau Mapsource. Berkenaan dengan Mapsource itu, boleh rujuk entri yang saya tulis sebelum ini.



Ini pula ialah unit GPS yang di namakan Mobile Mapper 6, keluaran Ashtech. Selalunya, unit ini digunakan bersama dengan antenna GPS, bertindak selaku data logger atau controller. Namun begitu, ianya boleh digunakan secara single unit (unit sendirian).

Unit in juga telah di bina dalam terus penerima isyarat GPS dan ianya menggunakan Windows Mobile yang mana pelbagai software boleh di install kepadanya. Biasanya unit ini digunakan untuk kerja-kerja yang beraccuracy rendah, juga boleh untuk navigasi. Kelebihan unit ini ialah ia mempunyai kamera yang boleh di tag featurenya dengan kodinat X, Y dan Z tempat di ambil. Penting untuk kerja-kerja yang memerlukan kiat mengambil sekali gambar-gambar entiti yang penting.



Gambar di atas ini pula ialah antenna kepada unit controller Mobile Mapper 6 di atas. Nama penuh beliau ialah Promark 500, keluaran Ashtech. Selalu diperluakan dan digunakan untuk kerja-kerja yang memerlukan accuracy tinggi dan terbaik antara GPS-GPS yang ada. 

Ianya boleh digunakan secara individu, tapi hanya untuk kerja-kerja dan keadah pengukuran statik lah. Ini memerlukan post process di lakukan kepada data-data untuk memberikan output terakhir, atau megetahui nilai data yang tepat dalam accuracy terbaik.

Selain itu seperti yang saya terangkan di atas tu, unit in boleh menggunakan Mobile Mapper 6, atau jenis lain yang senagkatan dengan nya sebagai data logger atau controller. Biasanya untuk kerja-kerja yang memerluakan kaedah RTK atau real time DGPS digunakan. Harganya pula sememangnay agak mahal, mencecah puluhan ribu ringgit Malaysia.

Sekian penerrangan secara am mengenai unit GPS yang terdapat di pasaran sekarang ini.

Masuk kepada penilaian yang perlu dititik beratkan sebelum membeli atau melabur untuk membeli GPS. Pada pandangan saya secara peribadi, antara perkara-perkara yang perlu di titil beratkan ialah :
  1. Tujuan - dimana perkara pertama yang perlu di jelaskan keadaannya dahulu. Tujuan ini akan memudahkan kita memilih jenis mana yang kita akan beli supaya ianya akan dpat memenuhi kriteria tujuan kita nak beli GPS tu.
  2. Output data - juga penting di jelaskan sebelum membeli sesuatu nit GPS itu kerana setiap unit memberi output data yang berbeza. Ada yang datanya boleh dikatan universal, dan ada yang mempunyai format data tersendiri yang hanya boleh diguna pakai dengan software khusus sahaja.
  3. Mapping capability - yang ini pun penting juga, lebih-lebih lagi untuk pemetaan secara real-time dimana sesetengah alat tada fungsi untuk ini. Availability map-map sudah siap bina juga penting untuk memudahkan kerja kita, selain daripada detail-detail yang ada pada map tersebut seperti jalan-jalan, topografi dan maklumat-maklumat marine misalnya. 
  4. Sumber kuasa- ini juga penting kerana sesetengah unit GPS mempunyai jenis bateri yang tersendiri dan tidak boleh menggunakan sumber kuasa lain. Ada sesetengah yang agak mesra sumber kuasanya dimana kita boleh menggunakan sumber kuasa yang universal seperti bateri AA, AAA, AAA dan A yang lain-lain, ataupun menggunakan jenis-jenis bateri yang mudah didapati di kedai-kedai. Seperti Mobile Mapper 6 dan Garmin 60csx tu, ianya menggunakan bateri AA biasa, sennag kalau bateri habis boleh cari ganti dimana-mana. Ashtech Promark 500 itu juga menggunakan bateri video kamera yang universal, boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai gambar dengan kos yang agak murah.
  5. Mudah alih - ini kurang penting sikit rasanya sebab GPS yang ada sekarang ni pun semuanya boelh kira senang nak bawa kemana-mana. Kecualilah yang jenis berantenna tu, kotak dia je dah agak besar, tapi berbaloi dengan hasil yang diberikan.
  6. Senang Guna - ini pun penting jugak sebab selalunya yang user friendly ini akan memberikan banyak  kelebihan dan kemudahan kepada pengguna. Bayangakan, 2 unit GPS yang digunakan untuk tujuan yang sama, satu tu sekali tekan je dah dapat result, yang stau lagi kena lalu 3 4 kali tekan baru dapat result.
  7. Kelebihan dan kekurangan - banyakkan baca forum-forum dan komen-komen yang telah dibuat di internet tentang kelebihan dan kekurangan alat yang nak beli tu. Ini bagus supaya kita tidak silap membeli dan malabur.
  8. Accuracy - ini tersangat penting sebab yang ini bersangkut dengan tujuan kita beli GPS tu.
  9. Harga - yang ini selalunya yang paling orang akan tengok : )
  10. Sofware - ini pun agak penting juga. Kejelasan perlu untuk tahu samada software diberikan termasuk dengan harga pembelian unit GPS, ataupun kena beli asing yang mana memerlukan kos tambahan. Selain itu, kebolehan software untuk membuat pemprosesan dengan cepat dan tepat, selain output data yang boleh dikeluarkan juga penting.
  11. Manual - penting juga sebab selalunya manual yang diberikan sangat-sangat am, kalau boleh masa nak beli tu minta vendor keluarkan satu manual khusus untuk penggunaan alat GPS tu, software-software yang berkaitan dan juga cara pemprosesan. Tapi yang ini kalau rajin boleh godek-godek dan buat sendiri ikit kefahaman masing-masing.
Ok, cukup setakat itu

Terima kasih dan bye.


7 komen:

SM said...

sangat informatif! soalan umum, apa alat GPS terbaik yang boleh digunakan oleh public yang mempunyai accuracy tinggi dan mampu memproses data (calculate koordinate terkini) dengan cepat.

in28flames said...

untuk public, pastinya handheld GPS sudah cukup. tapi untuk pengguna yang memerlukan accuracy tinggi, semestinya total set diperlukan.

Anonymous said...

nak tanya sikit bro... kalau kita buka profesional surveyor, cuma nak buat survey dan simple map macam nak tanda jalan dalam kebun ke, sungai ke, .... apa alatan yang sesuai dan berapa plak kos nye?

in28flames said...

handheld GPS, saya pakai brand garmin 60csx. itu sudah memadai tuan.

har said...

Hello bro...saya nk tanya sikit..kita ada beli satu set alat gps maggellan promark500 3tahun lepas..beberapa bulan salah satu rosak.technician cas rm7k utk baiki.katanya board rosak
Itu dah settle...dua minggu lepas lg satu rosak tp bila quotitian repair sampai trkejut saya tgk rm21k+ ..kna tukar board,lcd dan mcam2 padahal alat tu xde jatuh atau apa2 yg seangkatan dgnnya cuma xboleh on...
Info yg saya cari ialah..
Betul ke sampsi brgitu mahal kos baiki maggellan ni.
Ada x tmpt service lain selain surmap sebab kita mmg planggan teyap surmap dari 20tahun+ lepas xtahu tmpt lain

har said...
This comment has been removed by the author.
abg safiq said...

salam..saya 8 years experience in land survey di swk..saya penah mengalami kerosakan pada gps maggelan..software pakai arcpad 7.1.1..kena pulak kerja urgent..nak repair memang makan masa..so sya try ganti dengan handfone...model motorola m1..bila try..software arcpad berfungsi dengan baik nya..saranan saya..x payah beli gps yg mahal2...if kita boleh pakai yg murah..saya cuma kongsi pendapat...salam..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...