Tuesday, May 10, 2011

Home » , , , , » Datum dalam persekitaran eKadaster

Datum dalam persekitaran eKadaster

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Seperti yang kita semua tahu, datum ni boleh kira sebagai salah satu perkara terpenting dalam sesuatu kerja ukur ni. Kalau salah pada datum, 100% kerja ukur yang ko buat tu akan salah, lebih ketara lagi untuk kerja-kerja ukur Kadaster ni. Kalau dulu, datum di kita selalu bayangkan bearing dan jarak sahaja tapi dengan terlaksananya eKadaster ni, ada sedikit pertambahan pada datum ni.

Pada persekitaran eKadaster ni, selain daripada bearing dan jarak, kodinat juga dititik beratkan. Bermakna, 3 perkara tu saling berkait. Kodinat yang diguna pakai pula bukan lagi Cassini Soldner yang lama, atau RSO yang lama, tapi telah diubah kepada GDM2000 (2009), RSO Geocentric dan CASSINI Geocentric.

Oh, sebelum aku tulis lebih lanjut, semua sumber ni aku dapat dari PKPUP 5 dan 6 tahun 2009 dan juga slide dariapda siapa aku tak sure sebab tiada nama. Rasanya daripada kakitangan JUPEM juga yang buat ni, aku dapat pun masa hadir ke kursus Aprisiasi Undang-Undang dan Peraturan Tanah yang LJT buat. Sekali lagi aku tegaskan, tujuan aku letak kat sini adalah untuk dikongsi bersama-sama dan rasanya memang tu pun tujuannya slide ni dibuat. KREDIT kepada orang yang buat slide ni, terutamanya gambar yang akan aku letak nanti. Terima kasih.

Kalau dilihat pada PKPUP 5 dan 6 tahun 2009, ada dinyatakan mengenai datum-datum ukuran ni. Ada beberapa jenis datum yang boleh diguna pakai untuk mulakan kerja ukur, namun, secara am nya ada 3 jenis datum iaitu, iaitu CRM dan juga NDCDB.

Pertama sekali, kita tengok yang datum daripada CRM ni. Dalam jenis datum ni, terbahagi kepada 5 jenis atau cara yang boleh digunakan. Sebelum itu, perlu di ingat, bila sebut je datum jenis CRM ni, ianya memerlukan penggunaan alat GPS, akaun untuk akses myRTKnet / server JUPEM atau akses kepada data Rinex atau VRS Rinex dan beberapa jenis output  fail yang terlibat dengan cerapan GPS ni. Untuk fail-fail tu, boleh rujuk di SINI.

DATUM 1

Dalam PKPUP, dia tulis macam ni ;

"Sekurang-kurangnya dua tanda CRM yang berjarak tidak kurang daripada 30 meter dibuat cerapan serentak dengan kaedah MyRTKnet bagi tanda pertama dan kaedah statik bagi tanda kedua; atau"


Gambar untuk penerangan kenyataan di atas ni macam ni.


Kalau dilihat pada datum jenis ni, jarak antara 2 tanda CRM yang kita buat tu ialah >30 meter. Senang, tak perlu jalan jauh-jaun antara 2 tanda CRM tu. Kalau tengok pada kaedah cerapan GPS, pada CRM 1, ianya menggunakan akses kepada myRTKnet, iaitu kita hubungkan GPS dengan server JUPEM untuk dapatkan pembetulan kedudukan secara Real-Time. Yang ni result dia kita terus boleh tengok samada pass atau fail selepas sahaja cerapan GPS dibuat.

Perlu di ingat, akses kepada myRTKnet ini memerlukan kita untuk buka akaun myRTKnet di JUPEM dengan bayaran, kalau tak silap aku RM1000 setahun.

Untuk CRM 2 pula, ianya dibuat cerapan secara static dimana ianya dibuat serentan dengan cerapan di CRM 1. Secara langsungnya, untuk kaedah ini, kita perlu guna 2 unit GPS secara serentak dan hasil pada cerapan statik pada CRM 2 ni kita betulkan guna data daripada CRM 1 tadi.

Lepas tu, macam biasa, dapat kodinat, terus boleh kita bearing dan jarak dia berapa, terus boleh pakai bearing dan jarak tu sebagai datum kerja.

Sattle datum 1, tengok pulak datum 2.

DATUM 2

Dalam PKPUP, dia tulis macam ni ;


"Sekurang-kurangnya dua tanda CRM yang berjarak tidak kurang daripada 30 meter dibuat cerapan serentak dengan kaedah statik bagi kedua-dua tanda." 


Gambar untuk penerangan kenyataan di atas ni macam ni.


Kaedah ni pun memerlukan kepada 2 unit GPS secara serentak dimana kedua-dua CRM 1 dan 2 ini dibuat cerapan statik secara serentak, bermaksud pada masa yang sama.

Hasil daripada 2 cerapan pada 2 tanda CRM ini kita betulkan guna data Rinex atau VRS Rinex yang kita boleh beli daripada JUPEM. Harga RM1 untuk 1 minit rasanya sekarang ni. Kalau dulu RM 15 per minit. Dah beli tu, buat post-process guna data Rinex atau VRS Rinex kepada data cerapan statik tadi.

Sattle datum 2, tengok pulak datum 3.

DATUM 3

Dalam PKPUP, dia tulis macam ni ;

"Sekurang-kurangnya dua tanda CRM baru yang berjarak tidak kurang daripada 30 meter dibuat cerapan dengan kaedah MyRTKnet bagi kedua-dua tanda dalam satu initialisasi. Proses yang sama perlu diulang dalam initialisasi kedua; atau "

Gambar untuk penerangan kenyataan di atas ni macam ni. 


Untuk kaedah ni, kita hanya perlu gunakan 1 unit GPS sahaja dan harus hubungkan ke server JUPEM (myRTKnet) untuk pembetulan secara on time / RTK. 

Syarat jarak untuk kaedah ini masih lagi > 30 meter. Kaedah ceparan dia lebih kurang macam ni. Dirisiapkan alat GPS pada CRM 1, connect ke JUPEM dan buat cerapan untuk initialisasi 1. Dah siap cerapan tu, jangan disconnect, pastikan connection ke server JUPEM tu tidak putus. Alihkan alat GPS tu dengan penuh cermat dan tatatertib ke CRM 2 pula. Ingat, connection ke JUPEM tak boleh putus sebab kalau putus tu, ianya dah dikira berlainan initialisasi. Dah siap dirisiap di CRM 2 tu, terus observe untuk initialisasi pertama di CRM 2 tu.

Ok, dah siap initialisasi pertama pada kedua-dua CRM tu, ulang langkah sama untuk initialisasi ke dua pula.

Sattle datum 3, tengok pulak datum 4.

DATUM 4

Dalam PKPUP, dia tulis macam ni ;

"Sekurang-kurangnya dua tanda CRM  yang berjarak tidak kurang daripada 75 meter dibuat cerapan dengan kaedah MyRTKnet masa hakiki bagi kedua-dua tanda dalam dua initialisasi; atau"

Gambar untuk penerangan kenyataan di atas ni macam ni. 


Dalam banyak-banyak kaedah macam kat atas tu, aku suka kaedah ini kut sebab senang, dan tak payah banyak-banayk kerja nak angkat GPS tu g sana sini, nak kena cermat-cermat lagi tak nak kasi connection putus.

Kalau dilihat, syarat jarak untuk kaedah ini dipanjangkan lagi iaitu kepada 75 meter. Kaedah yang digunakan pula agak senang. Caranya lebih kurang macam ni. Dirisiapkan alat GPS pada CRM 1, connect ke JUPEM dan buat cerapan RTK untuk set 1 dan 2 sampai siap. Dah siap tu, tengok result dia pass atau fail. Kalau fail, buat sekali lagi. Dah settle tu, buat pula cerapan static, sebagai backup atau check up data untuk JUPEM guna untuk check cerapan RTK yang kita buat tu.

Dah siap cerapan di CRM 2, disconnect connection tu dan alaih alat GPS ke CRM 2. Dirisiapkan cantik-cantik, connect ke JUPEM dan terus buat cerapan set 1 dan 2. Macam biasa, dah siap check samada pass atau fail dan buat cerapan static.

Siap kedua-dua tanda CRM tu, kira lah bearing jarak yang diperolehi hasil daripada kodinat CRM 1 dan CRM 2 yang kita cerap tadi dan guna bearing, jarak dan kodinat tu sebagai datum. 

Sattle datum 4, tengok pulak datum 5.

DATUM 5

Dalam PKPUP, dia tulis macam ni ;

"Sekiranya dua tanda CRM lama digunakan maka tanda-tanda tersebut hendaklah dibuktikan kedudukannya dengan tanda ketiga dengan ukuran sudut dan jarak sama ada dari CRM lama atau NDCDB berhampiran; atau"

Gambar untuk penerangan kenyataan di atas ni macam ni. 
























Kaedah ini ialah kita hanya gunakan tanda CRM yang dah sedia ada di sesuatu kawasan tu. Tu pun kalau ada lah. Kalautengok dalam Jupem2u tu, yang dah dilebel dengan CRM siap. Bila dah ada ni, kita terus je guna kodinat CRM tu, tapi sebelum tu kene jugaklah kita buat semakan, mana tahu tanda CRM tu dah lari dan tak boleh digunapakai lagi.

Kalau dah dibuktikan betul tu, boleh lah terus pakai bearing, jarak dan kodinat yang diperolehi daripada 2 CRM tu untuk datum kerja.

Tapi yang ni jarang-jarang sikit kut kita boleh jumpa sekarang ni. Mungkin dah lepas 3 4 tahun karang boleh lah guna cara ni sebab mungkin taburan CRM pada masa tu dah banyak kalau nak banding dnegan sekarang ni.

Sattle datum 5, tengok pulak datum 6.

Oh, sebelum tu, datum 1 hingga datum 5 ni lah yang menggunakan GPS dan CRM, manakala datum yang berikutnya gunakan NDCDB yang dah sedia ada.

DATUM 6

Dalam PKPUP, dia tulis macam ni ;

"Dua tanda ukuran dari NDCDB yang  berjarak tidak kurang daripada 40 meter yang mana kedudukan asal tanda-tanda tersebut telah dibuktikan dengan ukuran terus atau terabas dan hitungan, beserta dengan cerapan astronomi untuk azimut atau cerapan MyRTKnet; atau"

Gambar untuk penerangan kenyataan di atas ni macam ni. 


Cara kaedah ini ialah lebih kurang macam syarat datum lama yang pakai PA atau PDUK tu, cumanya ianya adalah berpandukan kepada kodinat NDCDB dan lot yang dah berNDCDB. Caranya sama je, jumpa 2 batu sempadan yang berNDCDB, kurang daripada 40 meter, buktikan batu tu masih lagi dalam kedudukan asal dan tak berganjak. Dah siap buktikan tu, buat cerapan matahari sekali atas garisan 2 batu tu.

Dah settle, terus buat kerja dan terus buat ikatan ke batu-batu yang kita jumpa. Tu cerita kalau yang kita buktikan bersama cerapan matahari.

Selain daripada buat cerapan matahari, kita juga boleh buktikan dengan buat cerapam GPS ala-ala CRM tadi tu. Caranya macam yang gambar ni tunjuk.


Sama je cara dia, jumpa 2 batu sempadan yang dah berNDCDB, buat je cerapan GPS atas batu tu. Semak hasil kodinat tu masuk atau tak. Kalau masuk, boleh terus buat kerja.

Tapi yang ni aku tak berani nak tulis banyak-banyak sebab apa yang aku pernah cuba buat, kodinat asal dari  NDCDB dengan kodinat hasil daripada cerapan GPS memang tak masuk. Aku tak tahu, jangan tanya aku ye.

Sattle datum 6, tengok pulak datum 7.

DATUM 7

Dalam PKPUP, dia tulis macam ni ;

"Dua tanda ukuran bersebelahan dari NDCDB yang diperakui kedudukannya dan dibuktikan dengan tanda ketiga dengan ukuran sudut dan jarak atau dengan terabas dan berada dalam kedudukan asal."

Gambar untuk penerangan kenyataan di atas ni macam ni. 


Kaedah datum yang ke 7 ni pulak lebih kurang je dengan datum ke 6 tadi tu, perlukan batu sempadan dan lot tu dah berstatus NDCDB, cuma, ianya perlu dibuktikan dengan tanda ke 3.

Maksudnya kat sini, kita dah jumpa 2 batu sempadan yang dah berNDCDB, guna bearing jarak tu, semak pula ke batu ke 3. Semak sudut dalaman yang diperolehi tu, kalau dalam had perbezaan yang dibenarkan, bolehlah ketiga-tiga tanda tu dibuat datum. Kalau dah lebih had tu, maknyanya batu tu dah tak berada dalam kedudukan asal. 

-TAMAT CERITA DATUM-

Dan, maka dengan itu, habis lah bab datum dalam persekitaran eKadaster yang macam dalam PKPUP 5 dan 6 tahun 2009. Kesimpulannya, kalau kawasan korang nak ukur tu tak ada lagi lot yang berstatus NDCDB, pakai lah kaedah datum 1 hingga 5 tu. Kalau lot tu dah berNDCDN atau dah ada lot berNDCDB dalam radius 300 meter dari lot yang korang nak ukur tu, pakai je kaedah datum 6 dan 7 tu.

Sekali lagi, aku kreditkan entri ni kepada orang yang buat slide show ni, aku pinjam gambar untuk senangkan penerangan. Terima kasih ye dan minta halalkan.

Ok, cukup setakat ini.
Bye.

9 komen:

mohamad afiq said...

salam...ariff minta kebenaran print entry ni...untuk rujukan sendiri..

lkc_lai said...

Wah. Dah banyak buat kerja e-cadastral. Maybe next time need to refer to u.

in28flames said...

afiq : silakan...terima kasih.

mr. idham : not as experienced as u... : )

Anonymous said...

nk copy!!!plzzzzz..ade sofcopy x?

Anonymous said...

tak de cerita pasal cerapan matahari ? nk bt report !!

Anonymous said...

tq....sebab blog ni banyak kongsi ilmu & perkembangan dalam ukur tanah yang berlaku di malaysia...
Minta halal ilmunya...
from : surveyor Malaysia di Brunei..

Anonymous said...

salam, nak tanya, NDCDB ni kira macam tanda sempadan lot-lot tanah dalam bentuk digital yg brbeza dri tanda sempadan dalam data PDUK ea.

Mey Zarif said...

nota dye best tp nk amik x boleh :"(

Rifqi Iki said...

Print skrin bleh kn :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...