Saturday, February 5, 2011

Home » , , , » AutoCAD ke Pelan Akui ke Google Earth

AutoCAD ke Pelan Akui ke Google Earth

Assalamualaikum w.b.t....

Ni la cara aku nak kesan dimana kedudukan lot yang akan aku ukur. Perkara utama kena tahu ialah No. Pelan Akui (PA) dan No. Lot. Kalau tahu 2 perkara tu memang senang kerja lah. Jadi, bila tahu 2 benda tu, aku terus buka Pelan Akui, cari mana-mana koordinat berhampiran dengan lot yang aku nak tu, lepas tu aku terus buka AutoCAD dan load data lot PDUK yang aku ada. Masukkan koordinat yang berkaitan dan cari lot yang aku nak tu.




Dah tahu lebih kurang kawasan sekitar site aku tu, senang la aku nak cari site tu dan PA lot-lot sekitar tu. Dalam Google Earth tu pun senang je ko nak detect no lot-lot bersebelahan dengan lot yang korang nak ukur tu. Mana la tahu kan kut-kut kat lot korang ukur tu tak jumpa batu ke, tup-tup terjumpa kat lot sebelah atau selang lot tu ke, senang sikit nak cari PA yang berkaitan.

Ok, bye,

17 komen:

Ali said...

bro, saya kurang jelas method di atas terutamanya dari koordinat dari CP (cassini) yang dimasukkan utk dihubungkaitkan ke peta google (WGS?) .. bagaimana bro superimposekan dari CP ke atas google map tersebut? thanx.

in28flames said...

Dia punya sifir mudah macam ni :
CP = PDUK = kodinat cassini (old)
Google Earth = kodinat WGS84, file format .kmz

Senangkan cerita, aku pakai satu software yang mana aku convertkan file .dwg ke .mif atau .tab dan seterusnya pakai satu software nama Global Mapper untuk convertkan dari .mif atau .tab tu ke .kmz yang Google Earth boleh baca. Dalam proses ni, ada satu part setting yang ko kena buat untuk convertkan kodinat tu ke WGS84. kat situ lah kodinat dari Cassini (old) akan berubah ke WGS84.

sysoo said...

To in28flames,

I wish to overlap the PDUK of Johor into Google Earth and I have use the Global Mapper to convert the shapefile of PDUK into KML format. But when i open the KML file in Google Earth, it varies about 190 meter from actual position, how would this happen? Am I missing something? thanks

sysoo said...

fyi, in Global Mapper, i have choose the projection of Cassini Malaysia, State Johor and Datum Kertau 1948 when open the PDUK. tahnks

sysoo said...

sir,
i have make mistake on the projection, just now already success overlay and get the distance varies around 18m...it is normal right? thanks for the help.

in28flames said...

sysoo....sorry for the late reply. yup...18m error is normal, from cass to wgs.

in28flames said...

u can use either cass-soldner or cass malaysia which u must select the zone properly.

sysoo said...

ok, thank you sir.

Anonymous said...

hai salam bang ,
sy dan kwnkwn diminta untuk mencari P.A sendri ,
sy tjumpe blog yg ad P.A ny . tapi awlawl da mention x bole copy or download anythg . so . bole x na download P.A ny ? :)
tq ~~

mousepadpink said...

salam...tumpang tanya..mana nak cari softwate global mapper tu? ada jual kat kedai tak? :)

Anonymous said...

Salam,nak tanya camne nak dapatkan:

1. PDUK untuk kedah state...
2. Software convert dari dwg ke .mif atau .tab
3. software glober mapper

tq

Anonymous said...

Assalaamualaikum wbt..
bg arif,,cam ne nk tuka dr .dwg ke .mif o .tab??
gune soft ape ye?

in28flames said...

Apalah salahnya kalau letak nama, rajin sikit aku nak reply.

mousepadpink : boleh search dan download drpd internet. make sure dapat file crack sekali sebab globalmapper ni pakai lesen.

bujang senang said...

saya belajar boleh

syed zarir al fahmi

Anonymous said...

salam, saya ada no lot n no PA, tp kedudukan tanah tersebut tak tau sbb tanah tu kepunyaan arwah nenek saya dan dh semak samun. kalo nak trace guna gps boleh ker?

Anonymous said...

.dwg tue aser nyer bole convert ke .TAB, melalui mapinfo....p kat tool ->universal translator...pastu tukar la dari format .dwg (autoCAD) ker .TAB(MapInfo)....

law salah tolong perbetulkan yea...(^_^)-ruwai

Anonymous said...

pastu dari Mapinfo bole gak convert ke KML..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...