Sunday, November 14, 2010

Home » » Software Microsoft Office Excel untuk pengiraan ukur.

Software Microsoft Office Excel untuk pengiraan ukur.

Assalamualaikum w.b.t....

Aku tak tahu samada ini boleh dikira software atau tak, hahahaha.....tapi memang untuk kesenangan buat pengiraan lah.

Kat sini aku letak beberapa software yang di buat dengan Microsoft Excel untuk memudahkan kita membuat pengiraan-pengiraan yang melibatkan kerja-kerja ukur ni seperti pengiraan ketepatan terabas, pengiraan koordinat, pengiraan bearing yang hilang, pengiraan untuk mendapatkan bearing dan jarak daripada 2 koordinat  dan juga pengiraan untuk cerapan matahari.

Antara software Excel ni ada yang dibuat oleh Kelab Ukur Malaysia dan ada yang aku dapat daripada kawan-kawan masa belajar kat UiTM dulu.

Adanya software-software macam ni akan memberi kesenangan kepada kita untuk buat pengiraan. Tak ada la pening-pening kepala nak kira secara manual. Walaupun begitu, pengiraan secara manual jugak penting untuk kita tahu, jangan ambil mudah benda ni. Sebagai contoh, pengiraan untuk ketepatan terabas (traverse accuracy) tu. Penting untuk kita tahu macam mana nak dapatkan ketepatan terabas tu, dapat atau tak 1: 8000 keatas tu. Untuk itu, kita kena tahu macam mana nak kira secara manual benda-benda macam :

  1. Pengiraan latit dipat, JARAK cos BEARING ataupun JARAK sin BEARING
  2. Latit kuasa dua, dipat kuasa dua.
  3. Formula yang A/Sin A = B/Sin B tu.
  4. Dan bermacam lagi....aku pun dah lupa. Hahahaa.....

Penting tu wooo....

Nah......sila sedut.

PENGIRAAN PELARASAN BOWDITCH.


Excel ni gunanya untuk kira ketepatan terabas, juga pengiraan koordinat. Cara gunanya :

  1. Guna Excel ni hanya selepas ko dah siap buat pengiraan untuk dapatkan bearing muktamad terabas tu. Maknanya, kena buat dulu pembetulan C dan M untuk terabas tu dan dapatkan nilai bearing muktamad.
  2. Dah dapat bearing muktamad tu, masukkan je nilai bearing dan jarak kat Excel ni, no stesen terabas tu.
  3. Untk pengiraan koordinat, hanya masukkan nilai kodinat untuk stesen mula-mula je, sebagai contoh stesen 1. Kalau tak nak kira koordinat tu, hentam sajalah kodinat tu. Tak ada efek pun untuk ketepatan terabas. Kalau letak kosong pun dia keluar # N/A tu je.
  4. Dah siap masukkan tu, Excel ni akan automatik kirakan ketepatan terabas tu, tak payah nak klik-klik dah.
Klik sini untuk DOWNLOAD.


PENGIRAAN UNTUK DAPATKAN BEARING & JARAK.



Excel ni pulak untuk buat pengiraan bagi dapatkan bearing jarak yang hilang. Iskh....macam tak kena je ayat tu. Ok2, macam ni lah. Katakan lah korang ada garisan bearing & jarak, sebagai contoh dari stesen 1-2, 2-3 dan 3-4 dan korang nak dapatkan bearing & jarak untuk stesen 4-1 tu. Ha....macam tu lah. 

Benda ni korang sering perlukan, contohnya untuk semak dan kira datum masa nak mula kerja. Contohnya, ko jumpa 2 biji batu sempadan bersebelahan, tapi kedua-dua batu tu tak saling nampak. Jadi, untuk semak kedua-dua batu sempadan tu ok ke tak, korang perlu buat 1 stesen tambahan antara kedua-dua batu tu, stesen 1 batu sempadan, stesen 2 tu letak la piket, dan stesen 3 tu batu sempadan. Bacaan korang ialah 2-1 dan 2-3 dan bermakna korang dah ada bearing & jarak untuk 2-1 dan 2-3. Jadi, untuk dapatkan bearing & jarak 1-3 tu, korang guna la Excel ni.

Cara nak guna Excel ni ialah :
  1. Masukkan no stesen mengikut garisan tu.
  2. Masukkan bearing.
  3. Masukkan jarak.
  4. Koordinat tu tak payah masuk pun tak apa.
  5. Dah siap masukkan tu, tak payah klik-klik, ko tengok je kat kotak DATA YG HILANG kat atas tu. Tu la bearing & jarak hasil pengiraan tu.
Klik sini untuk DOWNLOAD.


PENGIRAAN BEARING & JARAK MENGGUNAKAN 2 NILAI KOORDINAT.


Excel yang ni pulak gunanya, sebagai contoh korang ada 2 point yang ada nilai koordinat masing-masing (point A dan B) dan korang nak kirakan bearing & jarak bagi garisan A-B tu. Cara nak guna :
  1. Tak payah nak fikir macam-macam, masukkan je nilai kordinat yang ko ada tu dan hasilnya akan terus dipaparkan kat kotak yang warna biru tu.
  2. Kat sini perlu juga di ambil perhatian, tanda positif (+) dan negetif (-) tu memainkan peranan penting untuk direction bearing korang tu. Jadi, kalau sepatutnya koordinat tu ialah negetif (-) dan korang tak letakkan - kat depan koordinat tu, maka bearing yang keluar tu akan salah. 
Klik sini untuk DOWNLOAD.


PENGIRAAN CERAPAN MATAHARI.


Haaa......yang ni sure ramai yang suka. Pengiraan cerapan matahari atau nama glamornya SOLAR OBS. Nak kira secara manual tu agak rumit la bagai yang tak biasa macam aku ni, hahahaha. Lagi satu kena jugak tahu baca Almanak Ukur dan Excel ni mengikut si pembuat tu ialah sehingga ke tahun 2020 (yang ni aku tak sure, sila semak balik ye). Setakat yang aku test pakai software Solar FB2F dan Excel ni, sama je.

Maklumat yang penting untuk guna Excel ni ialah :
  1. Bearing rujukan ke TR (kiri dan kanan).
  2. Masa cerapan.
  3. Bearing horizontal dan sudut vertical.
  4. Koordinat stesen cerapan.
  5. Maklumat untuk 2 set cerapan
Cara nak guna pulak : 
  1. Masukkan je maklumat-maklumat kat atas tu.
  2. Untuk bahagian Latitud dan tirusan tu, pilin kod negeri ikut negeri mana korang buat cerapan tu. Ini boleh tengok kat tulisan hijau kat bawah tu.
  3. Tak payah klik-klik, dah cukup dan betul semua maklumat yang korang masukkan tu, keluar la bearing purata grid ke Matahari tu. Tu la bearing muktamad.
Klik sini untuk DOWNLOAD.

Kredit untuk  KELAB UKUR MALAYSIA dan sapa yang buat Excel Solar tu (tak dapat dipastikan).

* Aku tak bertanggunagjawab keatas sebarang kerosakan dan lain-lain akibat daripada penggunaan Excel ni. Semuanya adalah tanggungjawab masing-masing ye.

Sekian lah, bye.

54 komen:

Anonymous said...

salam,

yg program cerapan matahari tu aku macam kenal je sape yg create....tak silap pensyarah aku kt UiTM dulu...apa ntah nama dia...tp kitaorang panggil en bob je...

sarjantulang

in28flames said...

wasalam...

ntah la...ye kut en.bob. program calculator pun bnyk yg dia buat.

Anonymous said...

rumus untuk kira manual pembuktian batu sempadan tu apa ek?
tak boleh nak download pon..
password dia apa??

Anonymous said...

boleh bagi password?...xbleh nak download

Anonymous said...

psword pliz.. tuk cerapan matahari

Anonymous said...

aku nak dload cerapan matahari. tp psword x tau.
ramzam-0174684750

Anonymous said...

password weh..huhu

Anonymous said...

apa blh diberikan password nya???

Anonymous said...

password????

khairudin said...

Salam bro minta laluan password...sume link yg bro bg ada password daa...

harb said...

salam .... password boss...
email kat kerja.bijak@gmail.com

Anonymous said...

Salam..minta laluan password..semua link tu nk pasword..
email wansani15@gmail.com

Anonymous said...

salam..bg pssword bleh...emeil kan kat brawoo78@yahoo.com.my ok tq

Anonymous said...

salam. mintak pasword bleh? mr.hanafi_mohd@yahoo.com

Anonymous said...

salam boleh bagi pasword untuk pengiraan koordinat ke jarak..kefful_ahnuar@yahoo.com

Anonymous said...

salam tuan, boleh bagi password semua program ini x?...nurulazhar@kptg.gov.my

naim said...

pliz bg paswood untuk cerapan matahari..naimbaek_89@yahoo.com

SM said...

salam. terbaik bro! kebanyakan program tu boleh bikin dalam kalkulator 603 atau latest. cuma yang solar obs tu memang terbaik. terima kasih.

Anonymous said...

salam tuan..
boleh bagi password untuk semua tu..
email : wazrizal81@gmail.com

Anonymous said...

sangat memerlukan paswod 2... sila bg paswod kat emel saya... saya still student..

alextaqim@yahoo.com

Anonymous said...

knapa kne ltak passwod.... mintak tolong bagi passwod untuk semua tu... saya sangat memerlukan ....
email: fieyz_mieysti@yahoo.com.my

Anonymous said...

boleh saya dapatkan password.Pls
sent to erienas@yahoo.com.au
pensyarah.

Anonymous said...

Salam..nk dapatkan password tuk solar obs boleh tak? ni email saya, nas_mas252@yahoo.com..

tq sgt2..

JETT KEN said...

boleh bagi saya password tak ???
jclau153@yahoo.com

terimah kasih sangat

syahmie said...

salam bro..
boleh saya dapatkan password tu bro??
syahmie_7@yahoo.com.my

thanks broo

ina said...

salam. boleh sy dpt kn password x?nk download.emel sy putih_086@yahoo.com

Anonymous said...

bro..saye nk password utk sume link 2 boleh...?? email kat mat_yoe_92@yahoo.com

Anonymous said...

Salam,nak password utk sume link tu blh?btl2 memerlukannya.
Email di sini.
shafy_shafiqah1602@yahoo.com.my
Terima Kasih.

Anonymous said...

assalam..
leh sye dptkn password tuk sume link tu?? email kt pinky.ziey@gmail.com.. tenkiu :)

safwan said...

assalamualaikum. saya muhd safwan. nk wat keje pengiraan lbh mudah dgn sofware tu. bleh x bri password utk link itu. nafaskuada@gmail.com

Anonymous said...

Assalammualaikum...
boleh sy dptkn password utk semua link download tu..
email ikut_kata@yahoo.com
terima kasih~

faidahmisnan said...

Assalamualaikum . .
fai nak minta pssword nye boley..
faidahmisnan@gmail.com

Anonymous said...

saye suffy, nak mintak paswordnye.... ape ek? wansuffy@rafulin.com

Anonymous said...

salam. boleh mintak password utk solar obs x?
email : mizta_anip@yahoo.com

Anonymous said...

salam...boleh minta password utk dptkan bearing& jarak dr 2 kordinat....edzyuan@gmail.com

Anonymous said...

mohon password...
herry.jino@gmail.com
tysm~

Anonymous said...

assalamualaikum bro..
leh dapat kan pasword
hanafiahnordin@gmail.com
tq

kai_ollazree said...

bole mntak password???? no -0109616030

FIK said...

paswworad apa ya?email fik_fi@yahoo.com....terima kasih

Anonymous said...

boleh minta pasword?

emailke

mat_8508@yahoo.com

Anonymous said...

bos..nak password..milo_bsb@yahoo.com

in28flames said...

password 8775

Syed Syahrul Azwan Syed Adena said...

Ty

Syed Syahrul Azwan Syed Adena said...

Ty

Chika Nyer said...

Salam...sy amat memerlukan password utk solar..
Email sy...chikanyer@gmail.com
Tema kasih...

Anonymous said...

salam...tlg bg password untuk software bearing tu....tq..zafiera10@yahoo.com

Anonymous said...

nak password untuk program solar obs tu boleh tak ? email nieda3892@gmail.com

in28flames said...

password 8775

Anonymous said...

jika minat saya punya program untuk menggambar cross, long section dan situasi.. jika minat bisa sms ke no ini 081539915331

Anonymous said...

salam. bole tlg bg password ke emel bazlirejab@yahoo.com.

Saya perlukannya.

Anonymous said...

assalamualaikum....
saya sani...
bolh x saya dapatkan software Pengiraan untuk Dapatkan Bearing dan Jarak.
n bagaimana sy nk download..
terima kasih...

mohdsani_ede@yahoo.com

mohd firdaus said...

assalam...sy nk mintak password untuk download smua software kt link ni bleh x??
harap dpt bntu sy....ok tq
email: firdaus_boyz15@yahoo.com

amir said...

assalamualaikum sahabat ukur,
minta jasa baik sahabat, boleh saya minta password untuk download software yg kawan sharekan ni?jika ada byrn sy sedia membayarnya.bukan apa, untuk memudahkan urusan kerja saya. terima kasih. amey_mcr@yahoo.com.my.

slickers said...

password : 8775

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...